Besøg hos Per Hasling - fredag den 21. februar 2003
   
Per Hasling med det ene af de store 3-vejs horn. Baskabinettet kombinerer frontladning af 15" bassen med basrefleks som munder ud under den nederste af de skrå plader.
 
Mellemtonehornet er fræset ud af massiv MDF. Per har deltaget i beregningerne, mens Søren Hagel, Claus Friislund og Pers bror Ole har stået for selv udformningen og beregningen af monteringsflangen for den  kraftige 2" kompressions-driver fra brasilianske Selenium. Sidstnævnte er modificeret af Peter Bahnsen.
 
Pers virkeligt flotte Dedication forstærker. Den yder 2 x 40 Watt i æget klasse A. Kølepladerne når en temperatur lige over 60 grader. Et kig indenfor afslører absolut 1. klasses opbygning med højkvalitets komponenter. Fuldt balanceret dobbelt mono konstruktion med 6 x 100.000 uF i strømforsyningen.

Som med de tidligere "Hasling" forstærkere fra 70'erne og 80'erne  er også denne til at købe. Stil dig op i køen og hav 40.000 kr. klar. Per er lige nu i fuld gang med at bygge til de første kunder i Tyskland. Jeg så det fornemme arbejde i værkstedet, men måtte helt afgjort ikke tage billeder, så ingen gratis reklame her. (Per var faktisk slet ikke interesseret i reklame?).

Signalkilderne er såvel LP som CD. Pladespilleren er en modificeret Rega med en for mig ukendt arm og Kiseki Blue pick-up. Haslings egen aktive MC-del leverer signalet videre til en meget kompetent rør-riaa med ekstern strømforsyning.
For de digitale signaler er der en Sony CD-afspiller, der dog kun fungerer som transport. En kraftigt modificeret Cambridge DAC-Magic leverer signalet direkte til effektforstærkeren via en passiv volumekontrol og hjemmelavede lavkapacitets sølvkabler.
Et lidt tættere kig på det imponerende mellemtonehorn. De ca. 110 dB følsomhed er dæmpet kraftig for at kunne følges med bassen. Systemets samlede følsomhed ligger lige herefter lige over 100 dB/1W.

De øverste oktaver - over ca. 3,5 kHz - dækkes af en JBL ringradiator, der også har fået nye front.

Per drømmer om, at få råd til 4 stk. 16ohm JBL basser. Hermed kan såvel følsomhed som baskontrol forbedres og bassen kan bringes tættere på de kvaliteter der bydes på i mellemtoneområdet.

Glem alt om hifi! Da visesangeren Jørgen Bendixen rejste sig og gav prøver på sit talent, glemte vi alt om højttalere og delefiltre. Her fik vi alt fra Bellman over Dylan og Tom Lehrer til Kim Larsen og Niels Hausgaard. Ikke et øje var tørt. Afgjort noget helt specielt at opleve midt i stuen mellem de to højttalere.

Tak til Per og så absolut også til Jørgen.

Der lyttes og snakkes

I baggrunden Søren Hagel og Claus Friislund. Forrest Ole (Pers bror) og Rolf. Bag dem Stig og Finn (hvis ellers jeg husker alle navnene korrekt).

Lyden!

Nok ikke lige min kop the (jeg er ikke "horn-mand"), men så absolut med kvaliteter hvad angår dynamik og lav forvrængning. Resultatet ligger dog noget fra typisk high-end, hvad angår fokusering, dybde og stabilitet i lydbilledet. Det virker som om bredde og størrelse er prioriteret på bekostning af evnen til at definere hvor tingene foregår i perspektivet bag højttalerne. Lydbilledet er lidt diffust og der er tydeligt en tendens til at stemmer trækker mod højre. En forskel på de to højttalere kan ikke helt udelukkes, selv om Per helt afgjort mener der er styr på det. (Det ER svært at bygge højttalere uden at måle på dem).

På den anden side må jeg sige, at der er sket meget store forbedringer siden jeg første gang hørte Pers anlæg for en del år siden, og spiller man f.eks. LP og live optagelser af jazz eller store klassiske værker lukkes der godt op for detaljerne.

Hver gang vi mødes hos Per er det hele hyggeligt og der udveksles historier og erfaringer samt nydes kaffe og hjemmebagt kage. Alligevel må jeg konstatere, at Per på mange områder er lidt svær at komme ind på. Han tager ikke gerne imod råd og vejledning, men tror til gengæld fuldt og fast på egne idéer. Han har dog gode kort på hånden med f.eks. RIAA, effektforstærker og hans CD-modifikationer. Hemmelighederne vogtes som var det guld og ingen får noget at vide om hvad det er han gør. Hvad dette angår skiller Per sig noget ud fra andre "hifi-freaks", der glædeligt råder og vejleder hinanden. Netop derfor er det en udfordring at drille og hele tiden gå Per på klingen  og lokke lidt flere "hemmeligheder" frem i dagens lys. I sidste ende er det nok slet ikke så hemmeligt, for mange andre har helt sikkert fundet de "vises sten" for længe siden. På den anden side, hvem siger også at der kun er een rigtig måde at gøre tingene på?