Hifi på 8. sal
Besøg hos Max (og katten Rasmus) i Rødovre

Hvad gør man en regnvåd lørdag den 1. april?  Tja, man kunne prøve at ringe til alle vennerne og bilde dem en historie på ærmet og så råbe "Aprilsnar!"  Eller også kunne man fylde tasken med god musik, en flaske vin og nogle hundedyre kabler og så tag til hifi-aften hos Max sammen med vennerne. Jeg valgt det sidste!

På vej op i elevatoren sammen med Peder filosoferede vi lidt over, om hifi nu også kan spille deroppe i de høje luftlag. På 8. sal må lufttrykket da være alt for lavt og kan strømmen i det hele taget løbe så langt op? Nå, ja det skulle så vise sig, at begge ting virkede helt fint. Vi var 5 hifi-venner denne aften der startede kl. 17:00. Det skulle blive en LAAAANG aften som gik til nat, før jeg kom hjem. Ud over værten og undertegnede var der også Jens, Peder og Torben.

Til venstre aftenens højttalere - den ene af dem. Det hele ser meget "færdigt" ud, men lad dig ikke narre - det ER selvbyg! I toppen af kabinettet en Focal 6W og herunder den gode men også meget dyre Scan Speak ringradiator. Der deles ved ca. 2.200 Hz.

Der deles aktivt til de 2 Peerless HDS 8" basser ved ca. 250 Hz. Basserne trækkes af en B&O Ice-power.

Herunder har vi så hifi-katten Rasmus, som bestemt ikke var bange for hverken musik eller gæster. Tvært imod var den meget nærgående og nysgerrig.

     

Ingen hifi-aften uden god rødvin ... og god mad!

Hvad mon der gemmer sig i mørket?

Lidt tættere på mellemtone og diskant i Max's flotte højttalere

Her er hvad der gemte sig i mørket.

Til højre et kig bag på højttalerne. Der benyttes en ventil til mellemtonekabinettet og under ser man de 2 Speak-on tilslut-ninger. Mellemtone/diskant kører via NLE højt- talerkabel, mens basserne benytter Kimber 8TC

Til højre anlægget .... øverst en heftigt modificeret Philips DVD 9635A. Bemærk den flotte MDF base som står på SD-fødder. Den giver det hele et mere stabilt udseende.

På hylden under der der Behringer DCX 2496 - et digitalt delefilter og equaliser. Denne er bla. medvirkende til at en ellers irriter- rende rumresonans nu er helt væk. Herunder det forforstærkeren PreFix - en konstruktion fra HIGHfidelity.

Næste hylde rummet en eller anden tuner (kan ikke se hvilken) og oven på denne en "rå" ICE-power.

I bunden er der de 2 Rega Exon som driver mellemtone og diskant.

   
Der lyttes koncentreret!

Til venstre er det værten Max, så jens og en meget koncentreret Torben. Yderst til højre Peder.

Bemærk, vin, musik og kabler på bordet - jo det kan kun være en hifi-aften!

På væggen bag sofaen har Max hængt et kraftigt tæppe. Andre steder i rummet er der også dæmpning - f.eks. i loftet samt lige bag højttalerne.

Senere på aftenen skulle der eksperimenteres lidt. Torben havde medbragt en Vincent Stereo pre-amp V01. Denne rørbestykkede forforstærker havde han anskaffet meget billigt og var helt tilfreds med den. Der var bred enighed om at den skabte et større lydbillede og mere dybde, men samtidig havde den noget mindre ro og detaljer opefter. Måske der skal eksperimenters lidt med nogle bedre kondensatorer i signalvejen?
En af aftenens gode flasker, men faktisk ikke den bedste!

Til højre et bedre kig på den kraftigt forbedrede Philips DVD/CD og SACD afspiller.

 

De 2 meget vellydende Rega Exon monoblokke. Har selv kørt med tilsvarende igennem længere tid og de skal bestemt ikke undervurderes. Meget musikalske og med masser af krop og magt. Når de så kun skal trække området fra 250 Hz og op, er der bestemt ingen problemer. Med højttalernes følsomhed på omkring 96 dB bliver der aldrig åndenød .
Jens og Max har eksperimentet meget med netkabler. Her et af de tidligere udgaver med sølvledere og teflonrør. De eksemplarer vi hørte var meget anderledes, men den lydforbedring de leverede var bestemt ikke aprilsnar, selv om man kunne mistænke dem for snyd, så stor var lydforbedringen. Indtil videre er det hele dog MEGET hemmeligt. Glæder mig til at prøve dem hjemme.
Sidst på aftenen blev der så afprøvet et sæt af de megadyre Jorma Prime højttalerkabler. Posen omkring den runde træblok er for at beskytte den mod unødige ridser. Det hele blev noget besværliggjort af WBT spaderne i højttaleranden hvor Max jo anvender Speak-on. Således blev vi nødt til at lave konverled. I den anden ende gik WBT bananstikke i uden problemer.

Nedenfor ses den resulterende opkobling. Kablet er altså kun koblet på mellemtone/diskant.

Men hvordan lød det så? Tja, hvis tager Max' anlæg fra starten var nøgleordene sammenhæng og glathed. Der var ikke noget som gik på og irriterede. Selv ved lavt lytteniveau, kunne man fult ud nyde musikken. Det var så med stand "net-snore" på både CD-afspiller og forforstærker (Exonerne kører med Supra).

Ved skiftet til de specielle netkabler som Max og Jens har udviklet, blev ALT bedre. Lydbilledet lukkede op. Der blev mere afstand mellem instrumenter og alt stod bedre defineret med mere plads i lydbilldet. Det velkendte slør over musikken forsvandt. Umiddelbart kan det virker lidt uretfærdigt at går fra "lakrids-snor" til disse absolut top-netkabler, men måske det var aftenens aprils-nar? I så fald var det dem som ikke tror på netkablernes indvirken der er til nar. Jens fortalte at kablerne koster ca. 1.500,- pr. stk. bare i komponenter. Hertil skal så lægges timevis i udvikling samt fremstilling. Han mente sagtens de kunne sælges for 5.000,-. Specielt set i lyset af, at de med stor margin havde vist sig bedre en flere færdige kabler i denne prisklasse.

De dyre Jorma kabler viste sig at have lidt bedre sammenhæng og på en eller anden måde virkede det som om der blev indført en form for fasekorrektion som fik det hele til at virke mere naturligt og korrekt. Tonalt var der ikke den store forskel til NLE. Set i lyset af en prisforskel på 1:20 kan man absolut godt nøjes med NLE. Det viste dog tydeligt, at Max' anlæg er i stand til at afsløre disse forskelle. En anden ting der understreget kvaliteten er at vi hen på de små timer stadig nød musikken. CD'en med "sange fra 1. sal" stod helt klar med de suveræne kvaliteter den har såvel hvad musikken som indspilningen angår. Det var så kl. ca. 3.00 om natten og ved et tilpasset lav niveua. På trods af dette var det en medrivende og levende gengivelse, som helt klart gav denne specielle oplevelse vi alle higer efter at opnå med vores anlæg. Godt klaret!

Skal jeg komme med lidt malurt, må det være evnen til at afsløre det helt små detaljer. Dagen efter hørte jeg flere af de plader vi havde spiller og må konstatere at Max' system hopper lidt over nogle steder. På den anden side, så er det absolut at foretrække frem for unoder og farvninger som man ikke kan holde ud at høre på.

Så spises der lækker mad. Max har lavet kanin og lammesteg med lækker salat og masser af hvidløg. Der snakkes og Peder forklarer Torben om alle de ting han går glip af i den klassiske musik. Alt det i lytter til er jo "Ingeniør pop" sige Peder. Hermed har han så altfavnende omtalt Jazz, pop, rock, blues ..... ja alt den musik som IKKE er klassik!

Det hele foregik dog på et absolut venskabeligt plan.

Max er fotografen her.

Farvel til Max og kat. Tak for en meget hyggelig aften med masser af god mad og vin. At det blev til hele 8 gode flasker af den røde og hjemkomst kl. 04:30 må jeg så tage med. Det gør jeg gerne igen.

PS:  Whisky, kaffe samt chokolader var også helt OK.

 

 

 

 

 

Til venstre har vi så aftenens bedste flaske. En rigtig god ripasso årgang 2000, som på trods af at den kom lige efter amaronen ovenfor afgjort var bedre. Sådan skal det være - god hifi og god rødvin hører sammen!

Tilbage til "mine venner" / "My friends"    
Til forside "Sound Image"