Bertram - side 2 - Højttalere og analog lyd

Til side 1

Hele 2 sæt af de store Sound Lab elektrostater er sat sammen til en næsten 180 grader bue. Størrelsen burde fremgå af billederne. Vægten og stabiliteten er væsentligt forbedre med ekstra intern afstivning samt adskillige 100 kg af store betonklodser. Jo disse højttalere står fast! 

 

På bagsiden har Søren lavet et ikke helt gennemskueligt arrangement som via trafoer gør det muligt at drive hhv. højpas og lavpas delen med hver sin forstærker. Dette på trods af at signalet efter trafoerne samlet kobles til fuldrange elektrostaterne, der kun afskærer frekvensområderne rent mekanisk.

 

Sørens pladespiller er den meget sjældent sete Wilson Bennesh opbygget helt i kulfiber. Armen er dog hans helt egen kontstruktion. Der er tale om en tangentialarm fremstillet i yderst tyndtvalset aluminium. Såvel vertical som horisontal bevægelse sker i en kombination af knivleje og hjul. To forholdsvis store hjul monteret i pinollejer hviler på en aluprofil. Simpelt, men det virker meget overbevisende.  Pick-up'en er den nye topmodel LP fra Benz. Den anvendte RIAA var ligelede fra Wilson Bennesh, men skal snarest udskiftes med en Lukachek som er designet til Benz pick-up'en.
E Et nærmere kig på den fine Benz LP med støv og det hele. Her ser man også den solide 3-kantkonstruktion som armen er bygget op omkring.
Gengivelsen hos Søren er først og fremmest transparent og ultra musikalsk - ja umiddelbar og nærmest svævende mellem højttalerne. Man slapper af og nyder bare det fænomen der opstår når så store højttalere forsvinder for øjnene af en. Med det store membranareal kan der leveres en bas som jeg bestemt ikke har hørt fra elektrostater før. For den sags skyld heller ikke fra dynamiske højttalere. Skal man finde noget at kritisere må det være den typiske "laid back" elektrostatlyd. Her er vi meget langt fra f.eks. typiske hornsystemer der nærmest får det hele op på skødet af lytteren. Via Sørens system er det hele pænt på afstand og ikke så umiddelbart og nærværende. Som jeg anførte indledningsvis er der tale om 2 vidt forskellige måder at gengive på, og de 2 lejre ligger langt fra hinanden. Vel kan jeg høre det imponerende i Sørens system og ville meget gerne have det hul igennem og det dybe næsten uendelig lydbillede bag højttaler. Jeg kan dog ikke acceptere den nærmest hysteriske vanskelighed mht. til at drive dem og størrelsen gør det helt umuligt. En højttaler skal ifølge min mening netop være det - altså en "HØJT-taler" og ikke en spillende effektmodstand med kapacitiv og induktiv belastning. Her er jeg langt mere frit stillet og kan frit vælge forstærkere uden at fokusere på hvor meget effekt der er til rådighed. Inden længe skal Accuphase A60 hjem og stå i min stue. Det skal blive spændende at se hvad de mere end rigelige 60 klasse A watt kan gøre for mine effektive højttalere.
Til højre Søren Bertram (med korte bukser) og til venstre for ham Henrik Sannerud fra Dynamax. Det var Henrik som havde medbragt sin A60. Han havde også via Audiophil fået det 2 M8000 hjem til låns. C2400 var lånt af en ven.