Besøg hos KÅL - den 4. februar 2005
 
 

KÅL hedder KÅL - sådan er det bare. Jeg ved faktisk slet ikke hvad hans rigtige navn er, for han har altid heddet KÅL. (Jo, han hedder Knud, men glem det). KÅL har altid været en søgende mand. Der har været meget hifi ind over og meget er blevet modificeret til ukendelighed og siden skiftet ud. Jeg glemmer aldrig den gang han modificerede sine elektronstater så gnisterne føg rundt i stuen.

Den obligatoriske start med kaffe og blødt brød. Her også suppleret med en god Cognac. Lad det gerne blive en vane KÅL!

Aftenens vært ses her længst til venstre, fulgt af Søren Hagel samt Ole og Per Hasling.

 
Det første jeg bemærkede i KÅL's forholdsvis lille lytterum var højttalerne. De er mildt sagt anderledes og er kommet meget langt fra de oprindelige små 2-vejs Gale systemer.

I toppen er der den gode gamle Gamma bånddiskant VLD 12, 8 Ohm (Jeg har 4 stk. liggen - måske jeg burde kigge lidt på dem?).  Signalkablerne er loddet direkte på printet. Til dæmpning er der bag båndet fyldt op med fin  mohair uld.
Hornet er fjernet og der er monteret en 5 cm. Baffel i hver side i hele hornets højde. Hele fronten er dækket af filt, med udskæring til selve båndet. Delefilteret er 1. ordens, med en enkelt 2,45 uF flad kobberkondensator (Duelund/Jensen) i serie med båndet. Der anvendes ingen dæmpning.



 


Mellemtonen er fra fortiden som Gale Reference Monitor. Der er dog ikke meget tilbage, for også her er der modificeret. Kabinettet er afstivet i alle 3 plan med træpinde. Bass-refleks porten er lukket, men sivning kan styres ved at der er monteret en plade, pålimet filt, som kan spændes mod port-åbningen, ved hjælp af en vingemøtrik. Litze-ledningerne fra højttalerterminalerne til svingspolen er udskiftet med fladvalset blød kobber 0,15 mm. tykke og ca. 3 mm brede. "De har tendenser til at knække, men lydforbedringen er så stor at jeg har valgt at leve med dette problem", fortæller KÅL. Delefilteret består af en 0,88 mH spole, i serie. Spolen er lavet af fladvalset blødt kobber 0,15 mm tyk ca 26 mm bred med papir mellemlæg (Jensen).

 
 
Den egentlige bas kommer fra 2 Gale 3080 aktive subwoofere, hver med en 100 watt indbygget forstærker. Det elektroniske delefilter
er ændret og tilpasset af Erik Hjelmgård. Forstærkeren blev optimeret på flere måder bl. a. er der monterer 2 stk. virtuelle kondensatorer 100,000 uF, Her er plastickappen også skiftet ud med kobber. Ligesom i mellemtonhøjttaleren
er litzeledningerne skiftet ud med fladvalset kobber. På den indvendige ende af
basrefleksporten er der monteret en plastic hat (ligner en gammeldags urtepotte) foret med 5 mm. filtagtigt akustiskt materiale. Dette bevirker at der ikke kommer mislyde ud gennem porten.
CD/DVD-Audio afspilles på en Denon 2910. Den bløde netledning er skiftet til massivt kobber (installationskabel).
Alle kondensatorer med plasticbelægning, har fået skiftet plastickappen ud med
selvklæbende kobberfolie (limen er ledende). CD-maskinen´s dac anvendes!
Apparatet står på 3 terninger (materiale ukendt) de fjerner bas feedback.

En Restek Challenger leverer 2 x 130W til højttalerne. De fleste kondensatorer har fået kobberkapper i stedet for plastic. Netledningen er også her massiv kobber. Mange modstande er skiftet til tyk-
film/keramik. Signalkablerne er de samme som i forforstærkeren, dog loddet direkte
på printet. Indvendige højttalerkabler er sølv/silke (Duelund). Tomgangsspænding er forøget (nærmere klasse A).

 
 
Forforstærkeren er noget utraditionelt et SoundBlaster Extigy - et eksternt lydkort til PCér. Kondensatorerne har fået samme behandling som i CD-maskinen. Strømforsyningen et 12V bilbatteri og en kondensator på 0,5Farad, tilslutningskabler: sølv med silkeisolering.
Alle indvendige signalkabler er af sølv 0,01mm. tykke og 12 mm. brede med allergiplaster (Leukosilk) som isolering. De 2 overføringskondensatorer til efektforstærkeren er flade og af kobber 3,3uF (Duelund/Jensen). Audiostik: tynde ben fra adskilte computerstik (f.eks. VGA). Det originale plastickabinet er udskiftet med en trækasse med aluminiumssider og kobberforet bund, foret foroven med
tynd filt.
 filt.
Forforstærkeren er batteridrevet. Der står et 12 Volt bilbatteri på gulvet. Det er dog sikret med direkte udluftning gennnem en plastslange ud til fri luft. Den store 0,5 Farad kondensator er til afkobling og det lille voltmeter viser batteriets tilstand.

I løbet af aftenen skiftede vi fra batteri til alm. strømforsyning. Der blev meget hurtigt skiftet tilbage, da alt liv og sjæl forsvandt.

 
At fotografere billedet fra KÅLs Sanyo Z2 projector er nærmest umuligt. Dette billede af Phil Collins siger ikke meget om kvaliteten.
KÅL klarer fjernbetjeningen, mens Ole og Per ser imponeret til. Kombinationen af stort billede og musik får helt Per til at glemme alt om den øl han holder i hånden ;o)

 

Lyttindtryk m.v. kommer senere.......................